Katsaus vuoteen 2011 ja vuoden 2012 tavoitteet

Vuosi on taas vierähtänyt ja perinteeksi on muodostunut tarkistaa menneen vuoden tavoitteiden (kursiivilla) toteutuminen ja määrittää uudet tavoitteet seuraavalle vuodelle. Tämä vuosi on ollut melkoista muutosten aikaa kun laumaan on tullut uusi jäsen, Kengu, ja olemme opetelleet elämää ja teenaamista taas täysin erilaisen koiran kanssa. Myös Panun vakava sairastuminen kesällä ja edelleen jatkuva sairasloma aiheutti osaltaan suuriakin muutoksia myös koirien elämään.

 

 SISU

2011: Sisun kanssa tämän vuoden tavoitteena on saada ykköstulos tokon voittajaluokasta, ja mikäli hyvin käy, startata EVL:ssä vielä tämän vuoden puolella. Rauniotreenejä jatkamme, mikäli koiran into säilyy treenien vaikeutuessa. Kokeisiin menoa harkitsemme kyllä todella pitkään, sillä Sisu ei ole mikään luontainen raunioilla liikkuja, ja myös rauniokokeen tottelevaisuus- ja ketteryysosio saattaa olla turhan työläs treenattavaksi yhtä koesuoritusta varten.

 

Sisun kanssa pääsimme tokon osalta hienosti tavoitteeseemme saavuttaen vuoden lopulla TK3-koulutustunnuksen. Rauniotreenejä jatkoimme hyvällä menestyksellä, ja Sisusta alkoi löytyä aivan uusi, röyhkeämpi puoli, joka sopii vallan mainiosti rauniotyöskentelyyn. Olin ilmoittanut Sisun keväällä rauniosoveltuvuuskokeeseen, mutta suureksi harmikseni jouduin perumaan osallistumisemme Sisun sairastumisen vuoksi. Olimme varasijalla toiseen, kesällä järjetettyyn kokeeseen, mutta emme mahtuneet mukaan. 

 

Vuoden 2012 tavoitteena tokossa on startata Sisun kanssa EVL:ssä ja saada ainakin yksi 1-tulos. Mikäli rauniosoveltuvuuskokeita järjestetään, voisimme yrittää mahtua mukaan kevään kokeeseen. Syksyllä voisimme osallistua raunio A-kokeeseen tai IPOR A-kokeeseen, jos ketteryystelineiden opettaminen alkaa luonnistua jollain tavalla.

 

 

CHILI

 

2011: Chilin kanssa tavoitteena on jatkaa vepetreenejä taas ensi kesänä, mikäli koiran kunto sen vain sallii. Tulostavoitteeksi voisi asettaa voittajaluokkaan nousemisen kesän aikana, mutta katsotaan nyt kuinka treenit lähtevät sujumaan talvitauon jälkeen. Chilin kanssa päätavoite on kuitenkin edelleen se, että koira pysyy hyvässä fyysisessä kunnossa, ja voi elää hyvää ja rikasta koiranelämää vaivoistaan huolimatta.

 

Chilin kanssa pääsimme tavoitteeseemme 100-prosenttisesti! Koiran kunto pysyi hyvänä runsaslumisesta talvesta huolimatta, ja vain parani loppuvuotta kohden. Vepessä Chili jatkoi hienoja suorituksiaan ja kesän lopussa saavutimme kolmannen 1-tuloksen avoimessa luokassa ja nousimme voittajaluokkaan.

 

Chilin kanssa vuoden 2012 ykköstavoitteena on edelleen se, että koiran fyysinen kunto pysyy mahdollisimman hyvänä ja koira voi elää kivutota ja hyvää elämää. Mikäli pystymme koiran kunnon puolesta jatkamaan vepetreenejä ensi kesänä, täytynee tavoitteeksi laittaa vepevalion arvo kesän lopussa. Mutta katsotaan nyt kuinka Chilin lonkka kestää treenaamisen, ja vasta sen jälkeen mietitään mahdollista kokeisiin osallistumista.

 

 

RUU

 

2011: Ruun kanssa ensisijainen tavoite on sama kuin viime vuonna eli startata tokon alokasluokassa ja saada sieltä ykköstulos. Jos nyt oikeasti ottaisi itseään niskasta kiinni ja vaan ilmoittaisi koiran johonkin kokeeseen niin tulisi viimeisteltyä liikkeet kisakuntoon. Ja mikäli selvitämme alokasluokan nopeasti, toki tähtäämme saman tien avoimeen luokkaan. Jos Ruun itseluottamus ja työskentelymotivaatio jatkavat positiivista kehitystään, voisin harkita koiran ilmoittamista myös BH-kokeeseen syksyn aikana.

 

Ruun kanssa starttasimme syksyllä kahdesti tokon alokasluokassa saavuttaen kummastakin kokeesta hienon 1-tuloksen kunniapalkinnon kera. Ruu yllätti minut selviytymällä upeasti koetilanteista. Koiraa selvästikin jännitti hurjasti vieras halli, haukkuvat koirat ja yleisö, mutta niin vaan saimme kaikki liikkeet suoritettua. Avoimen luokan liikkeitä on alettu harjoitella, mutta kaiken uuden opettelu on Ruun kanssa todella hidasta, ja päätin suosiolla jättää avoimen luokan korkkaamisen seuraavaan vuoteen. BH-kokeeseen koira ei missään nimessä ollut vielä valmis, joten myös tämän tavoitteen jouduimme siirtämään hamaan tulevaisuuteen. 

 

Vuoden 2012 tavoitteena on saavuttaa tokossa TK1-koulutustunnus ja startata avoimessa luokassa. Avoimen luokan liikkeiden opettelu on ollut koiralle sen verran haastavaa, että mitään tulostavoitetta en aio asettaa. Luulen, että myöskään BH-kokeeseen emme vielä tulevana vuonna osallistu. Koiran itseluottamuksen tulee olla ihan eri tasolla, jotta se selviäisi kymmenen minuutin paikallamakuusta ja kahdesta pitkästä seuraamisesta.

 

 

KENGU

 

2011: Kengun kanssa vuoden 2011 tavoitteena on tehdä hyvät pohjat kaikissa lajeissa, joita aiomme jatkossa harrastaa. Tokoa ajatellen voisimme mennä keväällä pentukursille ja jatkaa treenaamista syksyllä ohjatussa ryhmässä, mikäli laji tuntuu Kengulle sopivan. Hakutreenit aloitamme heti keväällä kun lumen määrä on hiukan vähentynyt. Vuoden loppuun mennessä toivoisin pennulta löytyvän hyvän maalimiesmotivaation, nenän käytön sekä jonkinlaisen tajun oikeanlaisista pistoista. Haukkuilmaisua voimme myös alkaa treenata kotioloissa. Raunioilla käymme myös tutustumassa jotta pentu oppisi heti oikeanlaisen tavan liikkua hankalilla alustoilla. Myös vepeen ajattelin viedä pennun tutustumaan mikäli koiran fysiikka sen sallii. Katsotaan sitten myöhemmin mikä Kengun päälaji tulee olemaan. Ja luonnollisesti pääpaino Kengun kanssa puuhastelussa tulee edelleen olemaan erilaisiin asioihin totuttelussa ja tutustumisessa, ja siinä että pentu saa olla pentu. Koiran ehdoilla siis edetään sen mukaan mihin Kengu tuntuu olevan valmis eikä kiirehditä treeneihin tai kisoihin liian aikaisin.

 

Kengun kanssa olemme vuoden aikana puuhastelleet kaikenlaista. Kävimme keväällä Riitta Korrin tokon pentukurssin ja syksyllä nuorten koirien tokokurssin. Kengu tuntuu tykkäävän kaikenlaisesta työnteosta eikä toko ole tehnyt tässä asiassa poikkeusta. Pk-tottiksen liikkeitä olemme hioneet niin itseksemme kuin myös ohjatusti. Kengu työskentelee jo nyt sen verran korkeassa vireessä, että tokossa saattaa tulla sanomista esim. liian tiiviistä seuraamisesta. Aion kuitenkin rakentaa koiralle ensisijaisesti erinomaisen pk-tottiksen ja tokokokeissa tulemme käymään lähinnä omaksi iloksemme.

 

Hakutreeneissä kävimme keväällä muutamia kertoja, mutta jostain syystä homma ei oikein lähtenyt pelittämään. Jätimme lajin hautumaan ja lopulta päädyin siihen, että pk-viesti voisi olla Kengulle sopivampi laji. Viestiä ehdimme treenata syksyllä muutamia ketoja, mutta keväällä on tarkoitus aloittaa treenit tositarkoituksella.

 

Vepetreeneissä Kengu pääsi käymään kesällä muutamia kertoja. Vesipeto tuntui rakastavan lajia, mutta tokikaan keskenkasvuista pentua ei vielä laitettu vetämään venettä tai hukkuvaa täydellä painolla. Treenit sujuivat kuitenkin sen verran hienosti, että tämän lajin harrastamista tulemme takuuvarmasti jatkamaan!

 

Vuoden 2012 tavoitteena Kengun kanssa on osallistua tokokokeeseen nin alokas- kuin avoimessa luokassa ja saavuttaa molemmista 1-tulos. Pk-kokeisiin emme tulevana vuonna vielä tähtää, emmekä varmaan suorita BH-koettakaan ennen kun tottis on täysin valmis. Vepessä voisimme osallistua soveltuvuuskokeeseen ja muutamaan alokasluokan kokeeseen kesän aikana, ja jos hyvin käy, nousta avoimeen luokkaan kesän lopussa. Kengun kanssa ykköstavoitteena on edelleen yhdessä tekeminen ja niiden lajien löytäminen, jotka parhaiten soveltuvat koiralle ja joiden treenaamisesta se eniten nauttii.

 

 

Ja tässä Panun tavoitteet:

 

Tavoite vuodelle 2011 tulee olemaan päästä kahdella koiralla SM-kisoihin. Mieluiten tietysti jo Nastolaan tämän kesän puolella, mutta viimeistään tämän vuoden aikana SM-nollien kasaan saaminen seuraavalle vuodelle 😉 Treenejä jatketaan innolla, eiköhän ne tulokset sieltä tule kun niiden aika koittaa! 
Tavoite ei tällä(kään) kertaa toteutunut, tosin sairastumiset näyttelivat turhankin isoa roolia vuoden aikana. Ensin tuli Taran varvasvaiva helmikuussa, Ruun selkäongelma toukokuussa ja lopulta ”jackpottina” oma sairastuminen heinäkuussa. Tuloksia ehdittiin sen verran tehdä, että Ruu sai jo ensimmäisen AVA-nollan ja Sisun kanssa tehtiin onnistunut tutustuminen SM-kisojen tunnelmaan tekemällä joukkuekisassa tuloksen 5 virhepistettä. Loppuvuosi meni kuntoutuessa omasta sairastumisesta ja tätä jatketaan vielä pitkälle vuoteen 2012. Sairastamisen lomassa on onneksi pystynyt tekemään kevyitä perusharjoituksia, joissa erityisesti Kengu on edistynyt hyvää vauhtia. 
Vuoden 2012 tavoitteissa pitää olla varovainen siinä mielessä, että terveys edellä mennään. Tavoitteet voi silti asettaa ja miksi niitä muuttamaan edellisvuodesta kun niihin ei vielä päästy. Eli tavoitteena on jälleen saada kahden koiran SM-nollat (2013) kasaan vuoden loppuun mennessä.   

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s